2010. április 19., hétfő

Kéregetők ángazsálva


Általános gondot okoz Európa szerte a kéregetők magas létszáma és általában véve is a zavaró jelenlétük a városokban, mind az ott élőknek sem de a turisták szemében sem igazán presztízs növelő aspektusokat emocionáló látvány. Vannak akik adakoznak, vannak? Persze, hogy vannak, hiszen ez az egyetlen és elsődleges megnyílvánulása a jó akaratú embernek, ami önmagában is nemes cselekedet, mint a társadalom perifériájára szorult embertársal való empátia érzése és annak kifejezése.
Pontosan ebből az érzésből vagyis az empátiaból profitálnak a nyugat-európai koldusok, akik a városok utcáin kéregetnek és bár elég rossz ezt így hallani, de domináns részük hőn dicsőitett Romániába látta meg először a napvilágot. (Tudatos fogalmazást eszközöltem!) Amint ugyanis azt meglátta hogy a romániai nap kissé szürkés és nem is fénylik olyan szépen mint a két eurós útra kelt az euró nyomába. Numerikus kifejezése is van az empátianak: egyes koldusok beszámolói szerint napi kétszáz eurót(!) gyűjtöttek alamizsnára a jobb helyeken. Csakhogy vannak persze áldozatok is a kéregetők körében, akik egy bűnbandába keveredve kényszerítve lettek a kéregetésre. S mivel az emberek sajnos nem értik meg azt, hogy azzal az apróval, amit oda ad egy koldusnak semmivel sem segíti őt. Semmilyen változás nem éri őt ez bizonyított tény. Nem következetes ez a probléma megoldási forma. Mert sok esetben a kapott pénzt folyékony erjesztett párlatokra költi, miután bizonyos exartikus lélekjelenlétet él át, ami önmagában a saját degradált helyzetét absztrakciókba folytja.(Lásd a mellékelt képen)

Újabban Bécsben tiltották meg az utcákon való kéregetést és magas pénzbírsággal vagy börtön büntetéssel riasszák az erre készülőket.
Kolozsváron, a magyarok kincses városa, mint Európa egyesek szerint egyik legszebb városában is megjelenik a posztmodern kor eme önmagából generálódott s immár eltűnni nem akaró gesztusjelensége. Itteni koldusok egyesein is megragadó látvány, hogy mialatt kéreget, biztosan unja magát -bizony monoton egy szakma lehet- bevallom és is, az alatt mp3 lejátszóval zenét hallgat. Jól bizonyított tény, hisz a fotó önmagáért beszél!

Kolozsváron olyan koldus is akad aki a buszon kéreget, majd megy és az első vendéglőben megebédel, bizony fárasztó munka, méltó a háromcsillagos ellátásra. Munkába állni meg akkor kell amikor megéhezik, vagy az előtte egy félórával, legyen biztos ami biztos!
Tessék kérem hozzá szólni!!!

1 megjegyzés:

  1. Preciz, relevans megfogalmazas!
    Azok az igazi raszorultak, akik etelt keregetnek es nem penzt!

    VálaszTörlés