2010. március 15., hétfő

Vegyes érzelemmel

Március 14, a népek tavaszának elő napján itt Romániában nagyon vegyes színűek az események...
Az Antena1 televízióban nagy örömmel énekelték a "Szuper bingó" kihúzása alatt azt a számot, hogy "Az a szép, az a szép", azért mert magyarok nyertek nagy számban ebben a körben.
Addig a kolozsvári utcákon bandába verődött fiatalok arról beszélnek, hogy holnap "bozgor"  nap lesz.
A kolozsvári magyar taxis pedig nem mer semmit mondani esti órákban... Elmondása szerint örvend ha nem ilyen utasai lesznek majd az éjszaka.
Napközben pedig a főtéren az új jobbik román ifjúsági szervezet tüntetett a régiók újra feloszlatása ellen... Szerintük Kovászna-és Hargita megye román föld. (Soha  nem volt az román) De ugyan,  hogyan veszélyeztetheti Románia területi egységét, mikor pont az ország közepén fekszik? Hova tudna le szakadni, egy autonómiával? Grúziához?
A napokban  kolozsvári buszokon részeg fiatalok keresték a magyarokat nagy kiabálással, egyik ismerősöm elmondása szerint, mindenkit durván megkérdeztek: - Te magyar vagy? - kíváncsi lettem volna ki merte volna válaszolni, hogy Én! Aztán üvöltözve szálltak le és fenyegetőztek, hogy senki ne merjen 15-én mászkálni a főtéren! 
Bizony nem egyszer elhangzott az, hogy a magyarság szíve Erdélyben dobog!
De csak ott tud dobogni ahol bátran doboghat, ahol nem kell rettegj attól, hogy ki és melyik pillanatba üt meg ezért...
Ahol a magyarok tömbben élnek, itt Erdélyben ünnep lesz a holnapi, a 15-ei megemlékezés, hiszen Háromszéken öröm az, ha Gábor Áron rézágyúja, újra Sepsiszentgyörgyön virágozhat...
A szórvány magyarságnak megannyi szorongással lehet nyíltan vállalni ezt a napot, kin az utcán...
Itt magyar az, akinek származott is belőle problémája mert magyar.

1 megjegyzés:

  1. nagyon jok a cikekk. Tele vannak erzelemmel.Olyan intenzitassal irod le ezt a cikket ha nem magyar lennek akkor is az szeretnek lenni habar tenyleg felunk kimondani es orulunk ha marc.15-en nem kell meg az uzletbe se lemnnunk.Mert felunk...
    csak igy tovabb tihike:*

    VálaszTörlés