2010. március 2., kedd

A háborúk idején... II.Rész


Nagymamám mesélte


Ezelőtt erősen sok volt a háború, volt a ’14-es, a ’18-as, s még a ’44-es háború!
Most még adjunk hálát a Jó Istennek, hogy a magyaroknak békét hagynak, de ezelőtt amikor az a sok háború volt, valahogy mindig a vesztesek mi lettünk. S mindig azt a sok szép fiatal magyar kemény leventéket elvitték... s mind oda vesztek... s csak fogyott mind a magyar...
       Amikor volt a ’44-as háború alatt a katonákat elvitték, a testvéremet s mindenkit vittek el, nem szabadott itthon maradjanak mert kellett védjék a hazát! Amikor az oroszok betörtek, muszáj volt vissza vonuljanak a magyarok. Mi akkoriba egy pincébe bujtunk meg... a szomszédsággal együtt. Az oroszok attól féltek, hogy a faluba vannak megbújva a németek s a magyarok. Ezért az erdőből a csűröket ágyúval vagy mivel, kilőtték! Nem számított semmi nekik.
A magyarok végül egészen Szabolcs megyéig mentek. Nyíregyházán vetkeztették le végül...
     Ahogy jött haza, te azt láttad volna, úgy le voltak rongyosodva, a ruhájuk úgy nézett ki, most még az utolsó koldus is úribban van öltözve!
      Haza felé a vonaton jött haza, s a kalauznak elmesélte, hogy mi történt vele, hogy nincs semmit pénze. A kalauz pedig bezárta őt a vécébe, elmagyarázta hogy hova kell ő menjen, s kalauz amikor már ért volna Kézdivásárhely után Lemhény felé kiengedte. Azt mondta, hogy hamarabb szálljon le, nehogy az állomásokon valami történjen vele valami. A vonatból kiszökött, s a hegyen át jött haza...
Az udvarra a hátsó kerten jött elő. Édesanyám meg sem akarta ismerni a fiát. Még azután is egy jó darabig bujdosott a házba, nehogy valaki meglássa. S valami baj legyen.
      A lemhényi emlékmű az 1848-as valamint az első és a második világháborús hősök emlékére állítatott! Tetején hirdesse a turul madár a magyarok szabadságát mindörökre!

1 megjegyzés:

  1. Ahogyan ezeket a sorokat olvastam valami ujraéledt bennem. Némán csigáztam a sorok között és eszembe jutott mindaz a szép történet, amelyeket én valaha az én nagyim szájábol hallottam. Hát én csupán azt ajánlom mindenkinek, hogy halgassuk végig az öregeinket lelkesedessel és türelemmel, mert amit tőlük hallunk, és tanulunk, azt máshol sosem fogjuk hallani, és eggyetlen történelem könyv sem érhet fel az ők tapasztalataikhoz, tudásukhoz és bölcsességükhöz.
    Köszönöm Tihamér!

    VálaszTörlés