2010. február 27., szombat

A háborúk idején... I. Rész

                     Nagymamám mesélte


Ezelőtt erősen sok volt a háború, volt a ’14-es, a ’18-as, s még a ’44-es háború!Most még adjunk hálát a Jó Istennek, hogy a magyaroknak békét hagynak, de ezelőtt amikor az a sok háború volt, valahogy mindig a veztesek mi lettünk. S mindig azt a sok szép fiatal magyar kemény leventéket elvitték... s mind oda vesztek... s csak fogyott mind a magyar...
Ez előtt amikor volt a ’14-es háború édesapám, Gál Ferencnek hivták, s a háború alatt  fogságba esett társaival együtt. Gyalog addig kellett menjenek amíg csak el nem értek Olaszországba. Úgy mesélte, hogy ojan földre értek, amelyen a füge és a narancs termett.
Akkor még nem volt ijen sok autó, csak lovakkal s szekerekkel mentek...
De megszöktek onan, s csak éjszaka mertek haza felé jönni. Erősen kellett vigyázzanak. Amikor jöttek, egy faluba egy aszony kenyeret sütött, s a menekülők nagyon ehesek voltak. Amikor az aszony az egyik kenyeret ki vette a kemencéből, oda adta nekik s ők nem várták meg hogy meghüljön... széttörték, úgy ahogy volt fórrón megették. Képzeld csak el, hogy milyen jót tett velük szegényeken az az asszony.
Amikor pedig haza értek, már alig a faluba értek volna be a kő keresztnél a falu előtt elfogták öket! S vissza vitték őket megint mesze! Gondold át, hogy hogy milyen érzés játszódott a lelkükben amikor már-már látták a falut és akkor hirtelen szembe kerültek a katonákkal, ők pedig megfogták!
  A lemhényi emlékmű az 1848-as forradalom valamint az első és a második világháborús hősök emlékére állítatott! Tetetjén hirdesse a turul madár a magyarok szabadságát mindörökre!

3 megjegyzés:

  1. Milyen '18 haboru volt felenk? Ne haragudj de en meg nem hallotam rola.

    VálaszTörlés
  2. Amint már írtam a címben is, nagymamám elmondásait követve írtam le, amit írtam. A dátumok amelyek megjelentek emlékezetből, sőt elbeszélt foszlányokból összerakott. Ahogy ez lenni szokott mivel nem élte át, ő is édesanyától és öregebbektől hallottakat adott tovább, nagy örömömre. Fontos az kijelentenem, hogy elsősorban nem történelmi alap adatokat hordoz és nem is lehet ezeket annak tekinteni, csupán múltidézés jellege van a múltszázadi időkből.

    VálaszTörlés
  3. Ez a válasz egyszerűen tökéletes filológiai szempontból. Választékos nyelvezet épp azt fejezi ki, amit akartál mondani. Ez az Tihamér! Csak így tovább!!!(helysírási hibád sincs csak egy t és egy hosszú ú hiányzik valahonnan:).)

    VálaszTörlés