2010. december 1., szerda

Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége!!!




 Úgy-e mindenki ismeri ezeket a szavakat, József Attila fogalmazta meg a múlt századelején, híres nagy versében (Nem, nem Soha!) 
Végre eljött, november végén az a nap, amelyre, magam nevében beszélve, már második éve várok, várunk. Vagyis arra, hogy vegye újra szent oltalma alá Mátyás király, saját szülővárosát, a kincses Kolozsvárt!
Bizony az egész város arculata hiányosnak tűnt nélküle. Mit ért a kincses jelző, ha Erdély kincse el van palástolva és kalapálás hallatszik alóla?  Sok turista hiába kukucskált a restaurálás színfalai mögé, az az igazság, hogy nem láthatta az Igazságost!
Biztosan mindenki észrevette, hogy az a régi tábla amit ugyanannak az országnak szülötte tettet rá, amiben mi kell éljünk, azt mostanra már nem tették vissza! Egyébként a trianoni idők után Nicolae Iorga tollából származó írás is díszlett a talapzaton miszerint: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Baiánál, mikor a győzhetetlen Moldva ellen indult." Az az ironikus, hogy a táblával ellentétben mégis hadisarcot fizetett a moldvai legnagyobb István, hosszú időkig annak emlékére, hogy nem győzetett le s a moldvai fejedelem csak úgy passzióból kényszerült erre.         
De a lényeg lényege lényegében, ebben a lényeges pillanatban, legyen lényegtelen, s most az a lényeg, hogy nagy az érdeklődés övezi a felújított szoborcsoportot, amit annak idején, a volt Nagy-Magyarország magyarjai adakozták, hogy a méltán dicsért   Fadrusz János 1902-re befejezhessen több mint 260 000 koronából. Fadrusz János az alkotásról így ír:
„ A kolozsvári Mátyás szoborban Magyarország fénykorát ábrázolom, amikor a magyar rettegve tisztelt és csodált nemzet volt Európa népei között. Ha a magyar ember szíve elborul és vigasztalást keres a régmúlt idők fényében és nagyságában, akkor e dicsőségteljes, pazar és világraszóló korszakba bolyong vissza és ott találja azt a csodás alakot, a magyar nép királyát, Hunyadi Mátyást, aki egyszerű ember tudott lenni az egyszerű emberekkel, de az akkori kor fejedelmei között olyan volt, mint sas a verebek között”.
-no comment, ugy-e?
A kolozsváriak - de nem csak - most eljönnek megnézni a szép restaurálást! Hemzseg a magyar szó a téren. Mindenki boldog! Viszont ennek az új téralakításnak és modernizálásnak van egy nagy áldozata is, név szerint Mátyás lova. Ha más nem, viszont ezt kétlem, ő azért jobban szerette a teret szépen zöldbe burkolózva, kis padokkal, sétánnyal, fákkal meg galambokkal. Viszont az állatok, bármilyen nemzet is hajhásza a teret, legyen az amelyik most és amelyik volt, ők maradnak a téren, békésen.
Egy biztos, s remélem az szent és örök: magyarok mindig fognak ott állni azon a téren! Nem is egy, nem is kettő, de legalább hat. Név szerint: Márton Áron, a templom mellett, és a régi magyarok együtt: (balról) Magyar Balázs és Kinizsi Pál valamint (jobbról) Báthory István  és Szapolyai István.
Hatodik igaz nem áll,
 hanem lazsál,
 de ez neki kijár,
ő az: Mátyás Király,
 mert míg ő volt a király,
állott az igazság! s ez volt a sirály!    



3 megjegyzés:

  1. Bocs a tájékozatlanságért, de akkor most mi van? Elvitték a szoborcsoportot a térről restaurálni, és most visszakerült, csak másképp? És mi van Mátyás lovával?
    Aki nem ismeri a hátteret, annak nem teljesen világos az írás.

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Olvasom!
    A szobor állapota folyamatosan romlott az utolsó években, 2006-ban és 2007-ben a szobor talapzatáról levált egy-egy darab. Az anyaország készségét nyilvánította arra, hogy anyagilag támogassa az emlékmű felújítását. A szobor restaurálására vonatkozó megállapodást 2009. július 22-én írták alá, a munkák azóta folytak, előre nem látott problémák, és a szobor rosszabb állapota miatt mint amire gondoltak a befejezést kitolták a határidőt, eredetileg a befejezési határideje 2010. július 22. Végül is meg kellett várni az őszt, de nem volt értelmetlen a várakozás. A szobor csoport gyönyörű megujjúlást élt át. Nemcsoda hisz, a munkalatokba magyarországi, erre specializálódott cég is besegített. A volt kolozsvári Gheorghe Funar, polgármester úr által feltett, a Nicolae Iroga féle feliratot nem hejezték vissza sokak megkönnyebülésére!
    Arra kérlek vállalajátok a neveteket, hiszen sokkal személyesebb dialógust folytathatunk majd!

    VálaszTörlés