2010. október 2., szombat

Kolozsvári Toronyok, vagy a civilizációnk hanyatlása

 Imperiál Torony a fenesi út végén, a Monostor negyedben
"Kolozsvár iszonyatos iramban fejlődik. Lassan minden nagyobb nemzetközi vállalat képviselteti magát a városban, hatalmas az igény lakásokra és irodaépületekre. Ennek az igénynek a lefedésére minimum 20 felhőkarcoló épül Kolozsváron a következő pár évben, közel felük a központban.
Ha a jelenlegi fejlődési trend megmarad a városnak minden esélye megvan, hogy Románia és Kelet-Európa legjelentősebb banki, üzleti, egyetemi és információs technológiai (IT) központjává váljon."
(http://kolozsvar.info/199/felhokarcolok-kolozsvaron)



Ez a bejegyzés volt olvasható 2008-ban a kolozsvar.info oldalon. amint látjuk nem váltak be az előre látások, ugyanis bekavart az ugynevezett válság.
Régi nagy civilizáciokról olvashatjuk, hogy mijen gyümölcsöző volt mindenik, fejlődött a szociális rendszerük, a technológiai fejlesztések jellemezték, aztán eljött az az idő amikor egyre lassubb volt a fejlődés és meg is állot.
Az ókori, és bármelyik civilizáció amiról tudomásunk van első sorban valamilyen nyersanyag vagy annak termelésére épült. Elsősorban mezőgazdaságra volt utalva sok, különböző kontinenseken feltárt régi civilizáció. Egy idő után viszont az erőforrásai megcsappantak, és hanyatlásnak indult az akori tekintetben egyedulálló civilizáció.
A még máig meg nem fejtett különös inka birodalomban, vagy az egyiptomi építészet részleteit most is csodálják. A nagy globális fejlettség jelenlegi elméi msot sem értek arra a szintre ami pár ezer évvel jellemezte az ókori matematikusokat.
Viszont kérdés az, hogy a jelenlegi, a teljes Földet behálozó fejlett társadalom nem esik-e ugyanabba a csapdába, amibe végzetüket lelték meganyi, lehet hogy fejlettebb társadalmak is. Vagyis abba, hogy a rendelkezésünkre álló eröforrások kimerülnek, márol holnapra pedig egyre roszabbak a kilátások.
Az egyiptomi virágzó földművelés is halálát lelte a föld termékenységének hanyatlásával. A mostani, szén-hidrogénekre épülő, minden ország és minden település ráutaltsága miatt nem fog-e megbénulni ezek lassan teljes hiánya miatt?
A föld alatt, az égen és a vízben, még sok emberbe műtét útján bekerült testében is műannyag, vagyis valamilyen kőolaj származék bíztosítja a vér-vagy az egyáltalán a léthez szükséges keringést, mozgást!
Vajon most, hogy ekkora, a Földön soha nem látott technológiai lehetőségek állnak a rendelkezésre, képesek leszünk-e kikerülni azt a csapdát ami fele robogunk?
Ugyanúgy járunk-e mint az öszes eddigi társadalom, hogy a csúcsig elérkezve, hanyatlás áll majd be, és az végzetessé válik.
A Föld népességének szaporodása pár évtized múlva stagnálásba érkezik, ami majd átvált receszióba. A technológiák úgyanúgy nem fejlődhetnek a végtelenségig.
A régi magyar nóta sorait idézve: "Jegenye fák, jegenyefák nem nőnek az égig."
Képes lesz-e a globális társadalmunk arra, hogy a konszumációs irányzata megforduljon és még a végkipusztulás szakadéka előtt megáljon és más, alternatív ugynevezett life stil-t találjon magának?
Kezdeményezések akadnak. Kiváncsi vagyok mikorra készülnek el a kolozsvári modern aglomerációs aspektust kölcsönző felhő karcolók, vagy már nem is lesz szükségünk rájuk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése