2010. szeptember 27., hétfő

Falunapok egyre-másra



Vidéki településeken pár éve elterjedt azon ünnepség sorozat, amely nyaranként a falvak-városok szórakoztatását hivatott szolgálni.
A lassan szokássá váló falunapok első évi szereplése után sok ember jó ötletnek tartotta, hogy újra megrendezésre kerüljön. Ez, most már minden valamit magára adó faluban így megy. Sőt kisejlik most már az a trend is hogy a szomszédos falvak egymással versengenek, azért hogy nagyobb vízhangú, nagyobb tömeget oda csalogató napok legyenek ezek.
Vannak faluk, amelyekben észre veszik a falunapok igazán gyümölcsöző hatását! Ugyanis ha sikerül egy hatalmas reklámot verni a médiában, lehetőleg minél messzebbi tájakra kiterjeszteni ezt, akkor a kedvet kapott látogatok a helyszínre érkezve minden bizonnyal első sorban nagyfokú potenciállal rendelkeznek a fogyasztásban. Ebbe bele lehet érteni a szolgáltatások különböző területeit is, vagy akár a termékeket. Viszont a felhozatal itt ajánlott, hogy a vidékre jellemző legyen, még jobb, ha egyedülállóak, ami majd vissza csalogatja a részvevőket, jobb eseten azok környezetéből is még néhány kíváncsiskodót. Persze ne feledjük el, hogy minden rendezvénynek az ütő ere az alaposan megszervezett program, ami dúskál az eredeti ötletekben, ami igazán nevezetessé teheti a helyet adó települést.
Tehát konklúziót is vonhatunk röviden az egészből, a lényeg itt csak a pénz. Pénz körül forog minden hagyományőrzés, rekordokat felállított teljesítmények, tájjellegzetesség bemutatása, stb., persze sarkított eredmény ez, de van valami benne…
Még mindig a fenti eset a jobbik. Az amikor, az a település profitál belőle, amelyik rendezi, szervezi a fesztiválokat, napokat.
Sajnos érzékelhető néhol egy nagyfokú érdektelenség is: a falunapok egy, a falu nyakán logó további tehernek van titulálva a kompetens személyek számára.
Ebben az esetben a recept a következő (amit általában alkalmaznak): van egy erre a célra elkülönített pénzösszeg, ami elég szokott lenni egy már megszokott, de elvárható produkcióra. Viszont érdemben nem születik olyan emlék a résztvevőkben, ami újra késztetné őket arra, hogy a következő alkalmat semmi féle képen ne szalasszák el. Az ilyen alkalmak egyetlen profitálója az vagy azok a vállalkozók, akik önző érdekükért, vagyis azért, hogy minél nagyobb hasznot hajtson be megtesz mindent ami ezt szolgálja. Mit sem törődve maga a rendezvény évről-évről hanyatló színvonalával. A lényeg, hogy saját forgalmazásában álló termékek minél nagyobb mennyiségben találjon gazdát.
Érdekes észrevétel az is, hogy a közvélemény ellenére is sok esetben olyan költséges program elemeket találunk, ami nagy költségessége ellenére vagy éppen ahhoz mérve nem teljesíti a tőle várt hangulatot vagy nem generál már kellő, tömeges megelégedést!
Világos tehát, hogy rövid idő alatt jellegtelenné válik így minden rendezvény és érdektelenség jellemzi majd a falu lakóit.
Minden elismerésem azoknak a szervezőknek, akik a hasonló rendezvényeket próbálják nem közpénzekből finanszírozni, akik támogatók hozzájárulásával rajzolják ki az anyagi háttér alapját. Világos dolog, az is hogy az utóbbi esetben hatványozottan nehezebb a dolga az embernek.
Viszont minden kezdet nehéz, ajánlott lenne sok esetben változást hozni ezekben a kérdésekben.
Kérdésem az, hogy egyáltalán tisztában vagyunk-e sokszor azzal, hogy mi mit eredményez hosszú távon?   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése