2010. május 9., vasárnap

Mezőgazdasági Expo Kolozsváron


Május 5 és 9 között rendezték meg Kolozsváron, az úgyhíresztelt Mezőgazdasági Expoját mint Erdély legnagyobb effajta rendezvényét. A nagyon nagy számú érdeklődő seregben változatos volt a paletta. Romániai termelők mellett helyet kapott a nyugat európai fejlesztések bemutatása. Vagy inkább fordítva fogalmaza, a nagyszámú külföldi kiállít mellett akadt egy-két román pult is, ahol szerény eredményét büszkélkedve mutathatta be a román agrár élet. 
Európa vezető technológiáit itt is meglehetett találni, nem kell már a Bábolnai Napokra (Közép Európa egyik leglátogatottabb Agrár Fesztiválja) elmenni.  
A legjobb helyeket az Expo tervezésénél a német, olasz és az angol kiállítótt munkagépek kaphatták meg. Viszont egy kis sarokban szerényen meghuzódott a kinai traktor márka is, amit a Bassó melletti Rozsnyón raknak össze. A Tractoare Hoyo Braşov-Râşnov cég a tavaj kezdte meg a termelést, a kinai leányválalat 20-120 lóerős mezőgazdasági munkagépeket gyártanak.  
Érdekességként említhető, hogy az Erdély egyes részein igen csak nagy meghirdetést kapott rendezvényre rengetegen jöttek el Székleyföldről is. 
A székelyföldi gazdák úgymond a mezőgazdaság mennyországába érezhették volna magukat, viszont hozzájuk viszonyítva ez a túl magas technológiát bemutató rendezvény nem mindegyiküknek nyerte el az tetszését. 
Tükrözi -ezt egy párbeszéde a gazdáknak- a szélleskörű nyítottságukat a technológiai fejlesztésekre, amik köztudottak, hogy elengedhetetlenek a piac diktálta véres harcbani fennmaradáshoz.
Az egyik székely legénynek szavaival élve: 
"-Nem menet ez a sok gépezet ember! Ha valami elromlik akor ott kell heggeszteni, csavarozni, cseszni kell! Szép magyarul meg van b___szva az egész! 
Mire a tisztelt kolégája vissza szólt, hogy:
-Úgy ahogy mondod hej! Hát úgyanezt meg lehet oldani lovakkal es."
A másik -úgyancsak futólag elkapott szófoszlány- az új államberendezkedést kifogásolta, megjegyzem azt hogy az ijen magass szintű igazságot hordozó téziseket csak székelyföldi hanglejtés övezte párbeszédben hallani, íme: 
"-Ami jó volt ezelőtt te ebbe a k_rva országba az a Dácia volt s a brassói Taraktor, most ezek mindent széjel verettek!
-Azza'!  S ezután megvesszük neféj a kinai mocskot, nájlanyból, met az jobb lesz! "
Sokat lehetne elemezni azt a kérdést, hogy miért is vannak ezek a benyomásaik az embereknek. Viszont tény az, hogy melntális faktorok miatt is, meg különböző társadalmi szervezetségtől fogóan vagy ezek hiánya, (nembeszélve a gazdaság fokozott erejéről), okozza azokat a statisztikai adatokat amik már szinte várható, hogy Románia, mint szinte mindenben, úgy a mezőgazdasádi technológiág és beruházások terén is seregható a vén Európában.  

Románia egyike a mezőgazdasági munkagépekkel legkevésbé ellátott országoknak Európában: egy-egy traktorra 54 hektár megművelt mezőgazdasági terület esik, szemben a 13 hektáros európai átlaggal.
Az ország traktorparkja mintegy 170 ezer darabos, ezeknek azonban 80 százaléka már elavult. Miközben Nyugat-Európában 3-4 ezer üzemóra után már cserére érettnek tekintik a munkagépeket, Romániában a 12 ezer üzemórát meghaladó használat sem ritka. 

 
Versenyfelvétel magasfokon... 
és hazai fokon... 












  
Korszerű Ladewagen müködik a rendeltetése helyen: a mezőn. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése