2010. március 22., hétfő

El még mesélem neked, milyen még volt Kolozsváron a fákultáté!

       Első hetekben amikor feljön az egyetemista erőforrásai tejében van,  a költségvetési tervezete biztos fedezettel büszkélkedik. Gondtalanul étkezhet a vendéglőkben, mert épp csak a batyuja tetejére kell nyúljon, még...  A második félév kezdetén eltervezi, úgymond szilveszteri fogadalmat tesz Kolozsvárt meglátva, hogy csak könyvekre költ, meg fénymásolatokra, buszjegyekre és minden  olyan dologra ami csak a művelődést és a továbbtanulást segíti elő.
       Csak közben az a baj, hogy a költségvetésbe előre nem látott kiadások kerülnek be. Például egy esti sörözés és máris felborította az államháztartást.  Ami átlag heti gyakorisággal jelentkezik, olyan mint a madárinfluenza: ELKERÜLHETETLEN.
Azt sem hagyhatta ki, hogy megvegye azt a pólót a kirakatból, hiszen 20%-os kedvezmény volt!
         Az idő telik, a pénz folyik és már az is kielégítő, ha az utcai hamburgeres biztosítja az ebéd hatalmas falatait.    Pedig otthon megmondták szépen, hogy eredj fiam a kantinba és egyél főtt ételt, mert gyomor gyulladást kapsz! A kedves diák a telefon innenső végén csak bólogat, persze édesanya... hát most jöttem onnan, volt káposzta leves sós káposztával és krumpli püré szalmapityókával... nagyon finom volt és lett volna desszert is palacsinta nápoly-szelettel csak egy kicsit spórolok mert így is akkora a gázszámla!
A spórolási szándék mindenkiben meg van, a kocsma ajtajáig, viszont azon túl már bizonyos érték és helyzet átértékelődés történik szinte minden alkalomkor.
      Az idő még jobban telik... Jöhetne már az a csomag! Mert már alig várom! Most már nem nonstopokban vásárol a kolozsvári egyetemista, hanem rászánja az idejét és elmegy egy olyan nagy piacra, ahol mindent összegyűjthetsz  egy kosárba és csak egy helyen kell fizess (nevet nem mondok mert ez nem a reklám helye, azt nézd meg a PROTV-n, az esti film közben).
      A legjobb hír, még az, hogy a buszon az ellenőrök elfognak, otthon persze ezt nem kell tudják... mert csak rosszabb lenne. Az ön-költségvetésed hatalmas inflációval küszködik. Folyamatosan kell vissza utasítanod az esti meghívásokat buliba stb. jellegzetes migrén és fejfájásra panaszkodva.
       Már egy hetet biztosan ki lehet bírni, úgy is pár nap múlva a jön egy busz, ami megy Budapestre s hozza  otthonról a felmentő csomagot! Addig lehet válogatni a kamarában: nagyszerű a kínálat. Van ecetes uborka, egy kis sajt még,  olaj és halkonzerv, félig felbontva.
       Szóval az új recept radikális változásokat hoz a magyar konyha évszázados művészetének eddigi kialakulásában: nem az íz világra tesszük a hangsúlyt hanem a meglévő hozzávalókra.
Fel a fejjel, éjszaka jön át Kolozsváron a busz. Várjuk nagy szeretettel! Fel kell húzni az órát, 12-re! Háromnegyedkor  csörög a telefon... tudja, jól hisz úgysem aludt, mert sztereóba hallgatta a gyomorkorogást.
       Amikor élvezettel megy a  központon át, szól a telefon, csak egy kérdéssel: hol vagy mert kell induljon  a busz, pedig kellene neki meg egy negyed óra, hogy oda érjen. De ne! Hát megyek taxival, akkor! Nem tud várni kell induljon! S kezeit csókolom! Akarva akaratlanul segély csomag lett a mentőcsomagból, ami úton van már Budapestre, az ottani rászorulókon segít, hisz Romániában tombol a gazdaság és az egyetemisták gyomra...
     Ekkor sújtott le Damoklész kardja! Bizony most jött el az a bizonyos hét szegény esztendő!
De másnap azért van pénz beülni a kocsmába... végül is meg kell torolni a pakk sorsát!
Haza menet az utcákon: a hamburgeres is csak mosolyog ... A reklám figura mosolyog: neki könnyű, csak fel van festve a falra... meszet eszik, az pedig ingyenes...+TVA.
Haza érve már bánja, hogy miért fénymásolta le az összes tanulmányt, mikor egyszerre csak úgy is egyet tud olvasni...  Azt az ellenőrt pedig jobb lett volna nyaggatni, hogy ne vasalja fel a maradék pénzét.
Bevásárolni is könnyű, ha van mivel., gondolja magába.
Elszomorodni semmi ok, hiszen otthon fellelt egy kis régi sós ropit az alsó polcon, ami még az elején tartott házi bulikból maradt. És rájön arra a következtetésre, hogy milyen finom a sós ropi a szalonnával! Egészségedre!  

Bármeny elem, a valóság és a leírtak közötti hasonlóság csak a véletlen műve lehet! Mindez relatívan fikció!

2 megjegyzés:

  1. fikcio ide-oda de meg van adva a modja!
    na meg nem hianyozhat a jol ismert hazi keszitesu lekvar es zakuszka sem:)

    VálaszTörlés
  2. Meg még kaptad amit írtam neked a groupson?

    VálaszTörlés