2009. december 7., hétfő

Lemhényben dübörög a válság


Lemhényben sokrétű a lakosság, ezért sokfajta az a folyamat ami a válságos időkben lezajlik itt. Érezhető különbség van család és család közt. Van olyan család, melyben a fiatal legény több éves küzdelmes munkája épp erre az évre érik be, hosszú éveket töltött külföldi pénzkeresettel. Mostanra gyült annyi pénze, hogy neki mer kezdeni egy például családi ház építéséhez, gondolva a jövőre. Neki például ez a válság épp jól jön, hisz az építkezési anyagok ára most zuhan, egyre olcsóbban fel tudja húzni a falakot mint azt előre várta volna. Vannak Lemhényben olyan családok is amelyekben ha a két fél stabil helyen dolgozik bele mernek vágni egy ugyanilyen szabású építkezésbe. Jó példát mutatnak ezzel, hogy igen is romániai, átlagos gyári-munkás fizetéssel és persze sok szorgalommal és rengeteg sporlással is lehet látható fejlődét produkálni.
A szomszédos utcákban sorra emelkednek a házak, ez vagy véletlen, a válság műve, vagy a gazdasági helyzet arra mutat, hogy nagyon réteges, megannyi behatás éri ezt a folyamatot. Míg az utobbi tíz évben nagy dolognak számított a házak építése és alig eset minden második évre egy-egy ház építése, adig most egy nyáron felépítettek egy utcában hármat. Meglepő, de az utobbi években az autó vásárlás is egyre gyakoribb, már nem nagy ügy. És akár egy két év alatt vannak akiknek egy-két autó is át megy a kezén.
Az emberek mégis siránkoznak, hogy nincs pénz, nem futja, kevés a fizetés, stb.
Viszont arra is fel lehet figyelni hogy az igények egyre nőnek, sokrétübbek, az emberek már tanulnak! Minőségre és menyiségre is figyelnek... pár éve nem lehet tudni hogy mi is az a mobiltelefon, most meg sok embernek kettő is van, egy nem is elég., stb.
Válságot bizony nem mindenki érez a saját bőrén, sok vállalkozó mindent válság címszó alá söpörve, hoz olyan intézkedéseket amelyeknek valós szükségessége nincs, de épp kapóra jött a válság, és általában a munkások fogják elszenvedni ezeket az intézkedéseket.
Többszörösen súlyos ott a helyzet ahol a munkahely egyik napról a másikra megszűnik, bezár vagy leépítést eszközöl egy gyár. És olyan konkrét esetek is vannak ahol egyszerre a családból egy pár napja két embert is haza küldtek. Nos ebben a családban hogyan lesz a karácsony megünnepelve? Kettétört biztosan minden jövőbe néző terv.
Viszont vannak akiknek minden kárban van haszon... csődbe menő vállalkozást vesz meg egy nagyobb vállalkozó, tovább terjeszkedik. A legtöbb kis vállalkozást vagy épp bontakozó kezdeményezést igen-igen megingatnak ezek az évek.
A ború látás minden, sokat tapasztalt emberben megvan... 2009 a válság éve, de nemcsak 2009! Mégis az utólsó két-három évben rég nem tapasztalt fejlődésen megy keresztül a falu és ez 2009-ben nem lankadt számmot tevően! Kell legyen mindig egy bizonyos fokú optimizmus a lelkünk mélyén. Senkitől ne várjuk, hogy a magunk problémáját megoldja: Segíts magadon s az Isten is megsegít!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése