2009. november 29., vasárnap


Kinai a tuti avagy tábla kolozsvár bejáratánál


Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége... Nagyvárad felőli bejáratánál több nyélvű tábla üdvözli az utazót Kolozsvár területén. Mint a multikulturalitás megtestesítője, ötnyelvű tábla van (volt) elhelyezve a Praktiker és a Polus Center közt folyó csatorna mellett. Egyik este, mint a városban tomboló multikulturalitást élvező állampolgár épp arra sétalva figyeltem meg a táblát. Az első nyelv és egyben a legmagasabban elhelyezést kiérdemelt nyelv termeszetesen a román volt: Bine ati venit in municipiul nostru! Ezt rangsorban követte... a természetesen.. a nos kitalálnád? A Kinai! Igen bizony,a kinai. A harmadik felirat már az angolé volt, ezt az német és meg nem tudom milyen nyelv követte: orosz, stb. Az a lényeg hogy minden fontos nyelv megjelet a táblán... igaz nem tudom, hogy mi szerint volt feláljva ez a nyelvi rangsorolás ahol, biztosan csak a véletlen hibája miatt nem került rá az édes ékes anyanyelvünk az ungarische language.
Sokat elmélkedtem azon, hogy mióta, és miért anyira fontos nekünk az távoli keleti kultúra, hiszen itt van egy a közelben, bent a város főterén bizonyítékot hordozó kultúra maradványai... ami még habár román szempontból nem annyira fontos, de még igen is él... és élni akar!
Biztos azokat a statisztikákat vették figyelembe a többnyelvű tábla álljtásakor, hogy melyik ország által előallított termékek a legolcsobbak a városban. Tehát a rangsor: az első a román! Ami önmagában hordozza a minőség magas szintvonalát. Ezt követi a kinai zseblámpa minőség (fugigama, de belül sony), ami a második legolcsóbb, gondolom én... ezt követi az angol, ami vagy azért kerül csak a harmadik sorba mert világnyelv, a román és a kinai mögött vagy az aki a táblát állította drágának látja az angol import árút. Az orosz még mindig tombol a városban... csak nemtudom mijen szinten, talán az orosz maffia szintjén. Sajnos a német az utolsók közt kullog, azért mert a jó minőség az fizethetetlen, de viszont a spanyol az utolag is bizonytalan megindokolni miért van a táblán...
A magyar nem fért már a táblára, mert csak a második, a városban beszélt nyelvek közül... tehát érthető, hogy nem tudta felvenni a kinaival.
Az egészben azt sajnálom hogy ezt a hires, a multikulturalitást jellemző ötnyelvű táblát aznap este csak egy telefon gyengeminőségü kamerájával tudtam rögziteni. De nem hagyta a gondolataimat békén az ügy ezért felvértezve egy fényképezőgépell viszatértem a tett szinhelyére de a véletlen, vagy a csoda, vagy nemtudom kinek a keze volt benne de a lényeg az, hogy 48 óra múlva már csak a tartó váz volt megmaradva, a táblát leszerelték.
Hogy miért volt enyire sűrgűsgős a tábla levétele, számomra érthetetlen... azért is mert jóll látható rozsda nyomok azt bizonyították, hogy az a tábla nem a tegnapelőtt volt feltéve, hanem több éve ott díszelegett, egészen november 25-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése