2010. május 26., szerda

Nehéz elfogadni sokaknak: A CFR a bajnok!

Gyász telepedett a román labdarúgó berkekre, mert me gint a Kolozsvári 1907 CFR lett a bajnok. Megint, hiszen 2008-ban már elnyerte egyszer ezt a címet. De amint Marian Iancu, a Temesvári Fotbal Club pénzembere mondta: „a CFR nem az én bajnokom, az övék.”

          Aki a mócok földjén járt, tudja, hogy az odavetődő idegennek feltett első kérdés az, hogy „a mieink vagytok?”, ami azt jelenti, hogy románok vagytok-e. Hát ide vág Iancu szólása is. De a Steaua basája, Gigi Becali is azt hangoztatja: a román labdarúgás szégyene, hogy magyar csapat lett a bajnok. George Stanca újságíró pedig arról szólt, hogy vegyék ki az 1907-es évszámot a klub nevéből, mert a csapat nem lehetett CFR, hiszen Kolozsvár akkor Magyarországhoz, pontosabban az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott.

         Így igaz, hiszen a vasutasok csapata KVSC (Kolozsvári Vasutas Sport Klub) néven alakult, az első világégés végi impériumváltáskor vette fel a CFR nevet. És már akkor Kolozsvár magyar csapatának nevezték, mert játékosainak, edzőinek többsége magyar volt. A város másik együttese, az egyetemistáké lett a román csapat. A második világégés elején azonban történt még egy dolog. Észak-Erdélynek Magyarországhoz való visszatérésekor a Kolozsvári U Nagyszebenbe menekült, a kolozsvári vasutasok a városban maradtak. Ezt nem tudják megbocsátani a román nacionalista érzelműek, s innen a még nagyobb ellenérzés a CFR és szurkolótábora iránt.

       Ezt még az sem enyhítette, hogy volt időszak, amikor az egyetemista csapatból kiöregedett és nem éppen magyarbarátságukról ismert „doktor urak” is rúgták itt a bőrt, s olyan válogatott nagyság edzette a csapatot, mint Dobay István vagy olyan világhírű tréner, mint Kovács István (Pisti bácsi). Most pedig egy másik magyar, Pászkány Árpád a tulajdonos, aki jó érzékkel választotta meg munkatársait, és dolgozta ki a csapatépítés taktikáját. Amint elnézem a helyzet alakulását – eddig két bajnokság, két Romániakupa és egy szuperkupa megnyerése az utóbbi három esztendőben – a gyászolóknak lassan hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy nem bundázással, hanem kitartó munkával lehet a labdarúgásban is eredményeket elérni.
                                                                               -himondo-

1 megjegyzés:

  1. Nos ezeket at infókat nem tudtam....De nem azért nyerték meg a Bajnokságot és a Kupát,mert magyarok is vannak ott,hanem azért,mert nagyon jól játszanak.akinek ezzel a kijelentéssel gondja van,az tartsa meg magának..FORZA CFR!!!!

    VálaszTörlés